keskiviikkona, syyskuuta 19, 2012

Voiko islamia ymmärtää?

Kysyn Sarastus-lehdessä voiko islamia - ja muslimien riehumista Muhammedia pilkkaavan elokuvan takia - ymmärtää vai pitääkö nämä muslimit leimata ääliöiksi niin kuin professori Valtaoja minun tulkintani mukaan tekee.

6 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Muslimien leimaaminen ääliöiksi on se vasemmistoliberaalin toinen reagointivaihtoehto. Ensimmäinen on tietysti länsimaiden syyttäminen, kun muslimit suuttuvat.

Länsimainen liberaali myös olettaa, että muslimit jossain vaiheessa maallistuvat ja että islamilainen kulttuuri on länsimaista varhaisemmassa kehitysvaiheessa eikä ole käynyt läpi valistusta.

Mitään takeita laajamittaisesta maallistumisesta ei ole eikä valistus välttämättä koskaan tavoita islamia, vaikka se viehättäisi yksittäisiä muslimeja tai ex-muslimeja.

Jos muutoksia tapahtuu, ne vievät sukupolvien ajan. Islamin omia perinteitä korostava suuntaus on voimistunut viimeisten vuosikymmenien aikana eikä suunnan kääntymisestä ole merkkejä.

Kari Rydman kirjoitti...

Vaikea sitä on ymmärtää. Voiko jossain yhteiskunnassa olla noin massiivista mielenvikaisuutta?

Kumitonttu kirjoitti...

Ihan mielenkiintoinen oli se kirjoituksesi. Sitä asiaa et käsitellyt, että islam suhtautuu hyvin positiivisesti väkivaltaan sekä omiinsa että vääräuskoisiin. Koska ihmisistä - onneksi - vain pieni osa on luonteeltaan väkivaltaisia, tämä pieni vähemmistö pitää islamilaista maailmaa hallinnassaan. Sille vähemmistölle ei myöskään missään tapauksessa sovi minkäänlainen vesitetty versio islamista. Jos ihmeitä ei tapahdu, islam tulee säilymään pitkään tämän ryhmän hallinnassa.

Neuvostoliitto kesti kolme sukupolvea, eikä siinä ollut edes pelastussanomaa mukana. Hallinto kaatuu vasta siinä vaiheessa kun iso osa kansasta rupeaa oman henkensä uhallakin vastustamaan johtajiaan. Islamilaisessa maailmassa sellaiseen ei näy tilausta, koska kansalaisilla ei ole mitään voitettavaa jos nykyhallinto kaatuu. Muutoksen pitäisi lähteä uskonnollisten johtajien sisältä, mutta se nyt on yhtä uskottavaa kuin pukin pitäminen kaalimaan vartijana.

Jukka kirjoitti...

Muslimimaat ovat monella tapaat täysin p...stä. Turkki kuitenkin on kehittynyt.

Ehkä jotain pientä toivoa kaiken kaaoksen ja älyttömyyden keskellä on muillakin mailla kuin Turkilla.

Mitä Egyptissä jatkossa tapahtuu? Millainen islam voittaa siellä ? Salafismi vai muslimiveljeskunta ? Paheneeko kaaos vai lähteekö Egypti Turkin tielle.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat varmaan osoittaneet hölmöimmällekin "liberaalille", että rinnakkaineloon on todella pitkä matka.

No entä jos Lähi-Itä lähtisikin Turkin tielle. Lännessä alettaisiin kuvitella että rinnaikkainelolle on hyvätkin edellytykset ja rajoja alettaisiin avata vieläkin vahvemmin. Meidän veren heikkoutta poteva kulttuurimme jyrättäisiin.


hannuhoo kirjoitti...

Onko itse Turkki enää "Turkin tiellä"?

Entäpä jos Euroopan heikkouden tila jatkuu . . .?
ja USA juuttuu Kiinaproblematiikkaan . . .?
ynnä arabimaiden sekasorto varmaan jatkuu . . .?

. . . niin lähtisikö Turkki edellisiin petyneenä paikalliselle "suurvaltatielle"? Traditioitahan on ja Islamin voimistumisen siellä sanotaan olevan hyvin selkeän.

Jorma Heikkinen kirjoitti...

Islamin näkeminen laajennettuna heimokultuurina,,...