Kolme vaihtoehtoista skenaariota on olemassa:
1. Nokian ja Microsoftin yhteistyön kautta Nokia lähtee uuteen nousuun.
2. Nokia pilkotaan ja myydään.
3. Nokia ajautuu täyteen romahdukseen.
Ostamisesta on spekuloitu paljon. On ehdotettu Googlea, on ehdotettu Microsoftia, kiinalaisia pääomasijoittajia ja Samsungia. Ostajaa ei tunnu löytyvän vaikka Nokian hinta on jo hyvin halpa.
HS analysoi tilannetta tänään varsin hyvin:
Huhuja vakavampaa on Nokian sekasorto - Nokian valtaus olisi vaikeampaa kuin huhut uskottelevat.
PETRI SAJARI
...Nokian myyntihuhujen sytykkeenä on yhtiön osakkeen arvon voimakas 44 prosentin halpeneminen vuodenvaihteesta. Voi olla, että huhuja levittävät sijoittajat, jotka haluavat osakkeen kallistuvan ennen myymistä.
Osakkeen voimakasta halpenemista selittää osaltaan se, että osa sijoittajista lyö hyötymistarkoituksessa vetoa osakekurssin vajoamisen puolesta.
Nokian valtaaminen ei olisi läheskään niin helppoa kuin huhujen levittäjät uskovat.
Nokian yhtiöjärjestyksessä on nimittäin pykälä, joka tekee valtaamisen verraten kalliiksi ja monimutkaiseksi. Tällaista pykälää kutsutaan myrkkypilleriksi.
"Hintamekanismi on rakennettu siten, että se suojelee hyvin vanhaa omistusta", arvioi Helsingin yliopiston kauppaoikeuden professori Seppo Villa helmikuussa yhtiöjärjestyksen pykälää.
Yritysjärjestelyjä ei tehdä huvin vuoksi niin kuin huhuja.
On vaikea kuvitella sellaista liiketoiminnallista perustetta, että jonkin kilpailijan kannattaisi ostaa erittäin suurissa vaikeuksissa oleva Nokia. Sen sijaan Nokian voisi kannattaa ostaa jokin kilpailijoista.
Ohjelmistoyhtiöt, kuten Microsoft, tuskin ovat Nokiasta kiinnostuneita. Niiden hyvä kannattavuus perustuu siihen, että ne eivät valmista laitteita.
Jos jokin ohjelmistoyhtiö haluaisi tuoda markkinoille omalla tuotemerkillään matkapuhelimia, sopimusvalmistajia on maailmassa lukuisia.
Ostohuhuja paljon suurempi uhka on Nokian myynnin romahdus, josta yhtiö varoitti viime viikolla.
Yhtiöstä tihkuvien tietojen mukaan tulipalo yhtiössä uhkaa sammumisen sijaan roihahtaa hallitsemattomaksi.
Suuri määrä työntekijöitä on toimettomia ja epätietoisia, koska työtehtävien uudelleenjärjestely on kesken. Uusi strategia on aiheuttanut runsaasti epäilyjä yhtiön selviytymisestä ja moni on turhautunut vuosien työn muututtua arvottomaksi.
Nokian puhelimien myynti on vähentynyt keväällä huomattavasti ennakoitua enemmän. Teleoperaattorit karsastavat Symbian-käyttöjärjestelmää hyödyntäviä puhelimia, koska Nokia päätti luopua niistä. Sammuvaan tekniikkaan ei kannata enää sijoittaa.
Todennäköisesti lähikuukausina myyntiin tulevat tuotteet tuskin kääntävät Nokian puhelimien kysyntää kasvuun. Ne voivat vain hidastaa myynnin vähenemistä ja markkinaosuuden nopeaa kutistumista.
Nokia on kuin rampa, joka nilkuttaa pikajuoksijoiden perässä.
Nokian kaikki odotukset on ladattu Windows-puhelimien varaan. Niiden menestyksestä ei ole mitään takeita.
Jos Windows-puhelimet eivät menesty, lopullinen romahdus voi olla lähellä.
Nokian vaikeudet eivät johdu ulkoisista tekijöistä. Matkapuhelimien kysyntä maailmassa kasvaa taas taantuman jälkeen voimakkaasti, mutta siitä hyötyvät pääasiassa Nokian kilpailijat. Vuosia kasautuneet virheet ja kyvyttömyys panna suunnitelmia täytäntöön halvaannutti yhtiön.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Melko varma olen, että se mitä tapahtuu on hiljainen hiipuminen.
Windows-älypuhelimet eivät lyö Androidia tai Applea - ainakaan kuluttajamarkkinoilla. Konservatiiviset B2B-markkinat ovat ainoa paikka jossa ne menevät kaupaksi.
Halpapuhelimissa kiinalaiset taas kurovat Nokian kustannusedun kiinni.
Mun arvaus on kuten kirjoittajan että romahdus kiihtyy. On muuten outoa että Nokialla on suuri joukko ihmisiä odottelemassa ilman varsinaisia työtehtäviä.
Tällaiset romahduksetkin menevät usein S-käyrän mukaisesti. Ensin näyttää että kaikki jatkuu melkein kuin ennenkin, vaikka tulos heikkenee, ja väkeä vähennetään, ja johtajia vaihdellaan.
Sitten vasta alkaa kokonaisvaltainen romahdus ellei sitten pilkkominen onnistu.
Vuosia kasautuneet virheet ja kyvyttömyys panna suunnitelmia täytäntöön halvaannutti yhtiön.
Kyllä, mutta tämä johtui osakkeenomistajien kyvyttömyydestä valita uusia ja uuteen tilanteeseen sopivia johtajia. Erityisesti Ollila sai jatkaa liian kauan, mutta se ei pääsääntöisesti ollut Ollilan vika.
Osakkeenomistajissa nousee esiin kaksi ryhmää:
1) Suomalaiset valtio-omisteiset institutionaaliset sijoittajat, esim. eläkerahastot.
2) Mummot ja papat, joilla on Nokian osakkeita Nokian kumisaapas-ajoilta.
Näistä institutionaalisilla sijoittajilla ei välttämättä ole näkemystä tai insentiiviä kasvattaa Nokian pörssiarvoa maksimiin.
Mummot ja papat taas eivät ymmärtäneet matkapuhelinalan muuttumista älypuhelinalaksi (smart phone era).
Lopputulos oli se, minkä me näemme tänään.
Lähetä kommentti